Skip to content

Airplay till din Mac mini!

user warning: Unknown column 'u.signature_format' in 'field list' query: SELECT c.cid as cid, c.pid, c.nid, c.subject, c.comment, c.format, c.timestamp, c.name, c.mail, c.homepage, u.uid, u.name AS registered_name, u.signature, u.signature_format, u.picture, u.data, c.thread, c.status FROM comments c INNER JOIN users u ON c.uid = u.uid WHERE c.nid = 152 AND c.status = 0 ORDER BY c.thread DESC LIMIT 0, 50 in /home/gameonse/public_html/macblog.se/d/modules/comment/comment.module on line 992.

June 10, 2011 by Oskar

Voyager_Bridge.jpg

Apple har sedan en tid skyltat med slogans som "It just works", system som Airplay och producerat produkter som Apple TV 2 och Airport Express för att ditt vardagsrum skall så nära som möjligt efterlikna Star Trek Voyagers Bridge:

Men för att nå helt fram har en vesentlig komponent saknats...

Om du föredrar Mac datorer i hemmet, och har en Mac som du vill koppla till din platt-TV så har det varit frustrerande komplicerat att få Airplay lik funktionalitet till ditt vardagsrum. Apple har bara släppt Airplay som en brygga mellan iOS-enheter (iPads, iPhones f.eks) och deras media-ström-enheter (Airport express, Apple TV 2).

Först några ord om Airplay. Airplay låter dig vidarebefordra bild och ljud från din iPad i soffan till din TV (via Apple TV), så att alla i vardagsrummet kan se.

Sedan några ord om att se på TV som man laddat hem. Om du följer serier som inte sänds i det land du befinner dig i, så kan internet vara en källa som används för att hämta nya avsnitt av favoritserien. Om videoformatet som du laddat hem inte passar iTunes så krävs kodec's och tredjeparts program för att din dator skall kunna spela upp videon. Det gör att du måste använda en Mac och inte kan förlita dig på Apple TV för uppspelning av video i vardagsrummet.

Tänk dig att du har fest, och samtalsämnet sent om sider börjar cirkulera kring det ena youtube klippet efter det andra. Du har då valet att ta fram mus och tangentbord till din Mac som är kopplad till din TV, och knappra iväg, ELLER att införskaffa en Apple TV 2. Problem uppstår när du vill ha båda lösningarna i ett!

Den mer eleganta lösningen hade varit att ha en Mac mini kopplat till din TV, men att bara behöva ta fram din iPad, hitta fram till klippet, och sen Airplay'a det (Luftspelat?=) det direkt till TV'n via din Mac Mini.

Eftersom Apple envisats med att inte tillåta detta till Mac's utan bara till Apple TV 2, och eftersom du kanske vill kunna se film via din Mac på din TV som inte har format som passar iTunes, så har många användare kliat sina skallar, mötts på forum och datanerdar har engagerats...

Resultatet är att det nu dykt upp ett par program som låter dig strömma video och ljud till din Mac via Airplay, med tredjeparts program till din Mac som heter till exempel AirServer och AirPlayer.

Detta betyder att du nu bara behöver en platt-TV kopplad till din Mac mini (eller vilken annan fullvärdig Mac som helst som klarar att spela av full HD) och en billigt program installerat för att även kunna använda Airplay mellan dina iOS-enheter och din TV.

Comments

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

AdaptiveThemes