Skip to content

Array.se

Syndicate content
om internet, prylar, det mobila livet och samhället i stort.
Updated: 2 years 16 weeks ago

Första längre trailern för Aaron Sorkins film om Steve Jobs

Wed, 2015-07-01 20:51

Idag publicerade Universal Pictures den första längre trailern för Aaron Sorkins film om Steve Jobs på sin YouTube-kanal. Till skillnad mot den första titten vi fick i maj så innehåller den här fler scener och inte bara några snabba klipp med berättarröst.

Manus till filmen är skrivet av Aaron Sorkin och den regisseras av Danny Boyle. Michael Fassbender spelar Steve Jobs och Seth Rogen spelar Steve Wozniak. I USA har filmen premiär den 9 oktober medan vi här i Sverige enligt IMDb får vänta tills 22 januari 2016.

Categories: Mac Feed

Bättre OS X Yosemite efter uppdatering

Wed, 2015-07-01 11:05

Bredvid iOS uppdaterades även macens operativsystem igår men i stället för Apple Music fick vi ett betydligt mer välfungerande system. Framförallt löstes ett problem där många användare upplevde en rad olika nätverksrelaterade bekymmer.

Vidare var det optimering av en rad olika funktioner som var fokus i denna uppdateringen.

 • Improves networking reliability
 • Improves Migration Assistant reliability
 • Addresses an issue that prevented some external displays from functioning properly
 • Improves the reliability of upgrading iPhoto and Aperture libraries to Photos
 • Improves reliability when syncing photos and videos to iCloud Photo Library
 • Addresses an issue that could cause Photos to unexpectedly quit after importing some Lecia DNG files
 • Resolves an issue that could delay outgoing email messages in Mail
 • Fixes an issue where a website could prevent the user from navigating away by presenting repeated JavaScript alerts in Safari

Du hittar uppdateringen via App Store.

Källa: support.apple.com

Categories: Mac Feed

Nu har Apple Music lanserats – vad tycker du?

Wed, 2015-07-01 10:44

Igår lanserades Apple Music för iOS och därmed är vi många som hunnit testa den. Reaktionerna är blandade men med övervikt åt det positiva hållet.

För att få tillgång till Apple Music behöver du uppdatera din iPhone och iPad och när det är gjort möts du av en ny vitare Musik-ikon på din hemskärm. Där har du sedan möjlighet att registrera dig för tre månaders test. Om du vill fortsätta att använda tjänsten kostar det därefter 99 kronor.

Nu vill vi höra just dina åsikter om tjänsten och tillsammans kan vi också svara på eventuella frågetecken.

Categories: Mac Feed

Roamingavgifter inom EU borta helt i juni 2017

Tue, 2015-06-30 13:51

Senaste åren har varit ett flertal olika turer kring roamingavgifternas vara eller icke-vara inom den europeiska unionen. Förra året såg det ut som att EU-parlamentet var nära att lyckas få igenom ett brett avskaffande, men det föll i sista stund.

Nu är frågan väckt igen, men med bredare stöd än någonsin. Ett beslut väntas komma redan i höst.

Det lettiska ordförandeskapet och representanter från EU-parlamentet har under det senaste dygnet förhandlat fram ett förslag som innebär att alla roamingavgifter blir förbjudna från och med 15 juni 2017. Av allt att döma verkar förslaget kunna godkännas i en omröstning i parlamentet utan några svårigheter.

Betydligt billigare redan nästa år

Men redan från 30 april 2016 och framåt ska processen enligt förslaget påbörjas genom att man begränsar roamingavifterna till maximalt €0.05 per minut för samtal, €0.02 per SMS och €0.05 per MB datatrafik. Förslaget innehåller dock även begränsningar som enligt förslaget benämns som ”Fair Use Policy”. Denna policy antar vi betyder att man inte får ringa, sms:a eller surfa hur mycket som helst, men de exakta detaljerna är inte klara.

Den huvudsakliga målgruppen är konsumenter som tillfälligt besöker andra länder och som åker tillbaka till hemlandet igen, och inte de som befinner sig utomlands under längre perioder.

Röstas om i höst

Det som är kvar nu för att detta ska bli europeisk lag är att förslaget ska presenteras för accepteras av alla medlemsstater i EU-parlamentet, vilket man dock inte tror ska bli några problem. Beslutet kommer att tas under nästa mandatperiod för ordförandeskapet, där Luxemburg får äran att hålla i klubban.

Via: The Financial Times
Källa: Europeiska Rådet

Categories: Mac Feed

Svenska lanseringstider för iOS 8.4 och Apple Music

Sun, 2015-06-28 22:17

Apples chef för internettjänster, Eddy Cue, och Apple nye chef för Apple Music, Ian Rogers (tidigare VD för Beats Music), har i en serie twitter-svar rett ut några frågetecken gällande Apple Music inför lanseringen nu på tisdag.

De båda berättar i korthet om förändringar i iTunes Match, lanseringstider på tisdag samt om kommande integration med Sonos.

Ingen Sonos-integration från start

På frågan om Apple Music kommer att integreras i Sonos populära multiroom-system svarar Rogers att det kommer att komma ”ASAP” – så snart som möjligt. Lite senare bekräftas den uppgiften till Buzzfeed, där det vidare framkommer att de två företagen tillsammans jobbar på ha Apple Beats integrerat i Sonos ”innan året är slut”.

@jeffmc it will be ASAP, but not at launch

— ian c rogers (@iancr) June 25, 2015

Apple to buzzfeed news: "we're working together to make #AppleMusic available on Sonos before the end of the year."

— John Paczkowski (@JohnPaczkowski) June 28, 2015

iOS-uppdatering släpps tidigare än vanligt

Vanligtvis brukar Apple släppa större iOS-uppdateringar vid 19-tiden, svensk tid, men enligt Ian Rogers kommer iOS 8.4 – den version som alltså krävs för att arkivera Apple Music samt lyssna på radiokanalen Beats1 – finnas tillgängligt för nedladdning redan 17:00, svensk tid. En timme senare börjar radioprofilen Zane Lowe sända för Beats1.

Frågan är bara om även de ivrigaste uppdaterar hinner ladda ned och installera uppdateringen i tid tills sändningen börjar – Apple servrar brukar vanligtvis gå på knäna de första timmarna efter en större mjukvarulansering.

För dig som har iOS 9 installerat kommer en ny beta-version krävas för att kunna använda Apple Music, det bekräftar Eddy Cue. Men huruvida även denna kommer att släppas nu på tisdag är oklart.

@lokithorrrrr a new iOS 9 seed will support Apple Music

— Eddy Cue (@cue) June 27, 2015

@maurocorvino Update your phone at 8am. Zane's show starts at 9am PT.

— ian c rogers (@iancr) June 28, 2015

iTunes Match-gräns på väg att höjas

iTunes Match heter tjänsten som låter iTunes-användare ladda upp och streama sina musikbibliotek direkt från Apples servrar. De låtar som Apple inte har tillgängliga i iTunes laddas upp från användarens bibliotek och kan på så sätt streamas vid sidan av alla de låtar som Apple själva tillhandahåller via iTunes.

Taket för hur många låtar som en given användare kan ladda upp är och har alltid varit 25 000, men enligt Cue arbetar Apple på att höja denna gräns till 100 000 låtar tills iOS 9 släpps senare i år (sensommar/höst). Jämförelsevis har Google Music sin gräns satt på 50 000 låtar.

iTunes Match kommer även efter tisdag tillhandahållas som en separat tjänst för de som inte väljer att hoppa på Apple Music-tåget. Å andra sidan kommer Apple Music-prenumeration även innefatta iTunes Match.

@karlfranks @robmsimoes 25k for launch and working to get to 100k for iOS 9

— Eddy Cue (@cue) June 27, 2015

Via: 9to5Mac MacStories
Källa: Twitter

Categories: Mac Feed

Priserna för Apple Watch i Sverige

Fri, 2015-06-26 09:10

I morse gick Apple ut med att Apple Watch släpps den 17 juli i Sverige och även om den inte går att beställa ännu så finns de svenska priserna i Apple Store.

Den billigaste varianten, Apple Watch Sport, börjar på 3 995 kronor för den med en storlek på 38 mm medan den större på 42 mm kostar 4 495 kronor. Totalt finns det 10 olika modeller och de matchande armbanden i fluorelastomer finns i fem olika färger. Apple Watch Sport tillverkas i anodiserat aluminium och skärmen skyddas av förstärkt Ion-X-glas.

Mellanmodellen, Apple Watch, finns i 20 olika modeller och kostar från 6 495 för den minsta med sportarmband till 12 495 för den stora med länkarband i rostfritt stål. Denna modell tillverkats i rostfritt stål och skärmen skyddas av safirglas.

Den dyraste lyxmodellen, Apple Watch Edition, finns i 8 versioner och har en boett tillverkad i 18 karat guld med en skärm skyddad av polerat safirglas. Priserna är inte att leka med och sträcker sig från 110 000 kronor med vitt sportarmband till 180 000 kronor med rött armband med spänne i guld.

Armband kan också köpas separat och där är priset från 525 kr för Sportarmbandet, via Milanesisk loop för 1 595 kr, Klassiskt spänne för 1 595 kr, Läderloop för 1 595 kr och Modernt spänne för 2 595 kr till Länkarmband för 4 995 kr. Flera av armbanden finns i olika färger och har samma pris oavsett om de är för modellerna mpå 38 eller 42 mm.

Categories: Mac Feed

Apple Watch släpps i Sverige 17 juli

Fri, 2015-06-26 06:42

Apple har nu officiellt gått ut med att Apple Watch släpps i Sverige i den 17 juli. Läs alla våra artiklar om Apple Watch och mer om klockan på apple.com/se/watch/.

Läs också: Priserna för Apple Watch i Sverige

Categories: Mac Feed

Nya betaversionen av OS X El Capitan avslöjar kommande produkter från Apple

Thu, 2015-06-25 19:17

Den senaste betaversionen av OS X 10.11 El Capitan som nu bara är tillgänglig för utveckalre verkar avslöja en del detaljer om kommande produkter från Apple. Bland annat har det upptäckts referenser till en 21,5-tums iMac med 4K-skärm. Den lilla modellen av iMac har idag ingen Retinaskärm likt den större som finns med en skärm på 5K.

En mindre iMac med en skärm med upplösningen 4096×2304 låter logiskt och kan alltså komma i höst när OS X El Capitan släpps. Att filerna också avslöjar stöd för grafikkortet Iris Pro 6200 som just klarar 4K gör det än mer trovärdigt.

Referenser till fyra nya AMD Radeon R9 processorer (M380, M390, M395 and M395X) görs också i den senaste betaversionen vilket kan indikera flera nya modeller eller tillval till 4K-modellen.

Sist men inte minst så tyder filer på att Apple kommer med en ny fjärrkontroll med anslutning både via Bluetooth och infrarött ljus. Den ska dessutom ha stöd för Multi-touch för skroll och möjligen också Force-touch även om den i nuläget är lite oklart. En sådan produkt har Apple inte tidigare haft och kan mycket väl tyda på att det verkligen kommer en ny Apple TV senare i höst.

Källa: 9to5Mac

Categories: Mac Feed

Så mycket ersättning får artister från Apple Music under gratismånaderna

Thu, 2015-06-25 12:56

Som vi tidigare skrivit om så har Apple ändrat sig och kommer betala ut ersättning till artister och rättighetsinnehavare även under de tre gratismånader som tjänsten erbjuder.

Det handlar inte om samma ersättning som betalas ut för betalande användare utan det sägs röra sig om 0,2 cent per ström. I dagens växlingskurs blir detta ungefär 1,65 öre. Något som ska vara på samma nivå som Spotify betalar ut för de som använder gratis-abonnemangen.

For each song that is streamed free, Apple will pay 0.2 cent for the use of recordings, a rate that music executives said was roughly comparable to the free tiers from services like Spotify. This rate does not include a smaller payment for songwriting rights that goes to music publishers.

För betalande användare kommer Apple Music sedan betala ut en lite högre ersättning än Spotify något som sägs bero på att Apple erbjuder en testperiod på tre månader till skillnad mot den svenska tjänsten som i dagsläget erbjuder två månader.

Källa: 9to5Mac

Categories: Mac Feed

Så ser du om din Mac får Metal i OS X El Capitan

Thu, 2015-06-25 07:56

Till hösten kommer OS X El Capitan som innehåller Metal som snabbar upp renderingen av grafik. Både i spel och andra grafiktunga appar. Men tyvärr är inte alla Mac-datorer som kommer stödjas av Metal som gör att processorn och grafikkortet kan samarbeta effektivare. Så även om din Mac kan uppdateras till OS X El Capitan som ska ha samma systemkrav som OS X Yosemite är det bara de som lanserats under 2012 eller senare som får Metal.

 • MacBook 12-tum (Tidigt 2015)
 • MacBook Air 11-tum (Mitten 2012 och senare)
 • MacBook Air 13-tum (Mitten 2012 och senare)
 • MacBook Pro 13-tum (Mitten 2012)
 • MacBook Pro 13-tum Retina (Sent 2012 och senare)
 • MacBook Pro 15-tum (Mitten 2012)
 • MacBook Pro 15-tum Retina (Mitten 2012 och senare)
 • Mac mini (Sent 2012 och senare)
 • iMac 21,5-tum (Sent 2012 och senare)
 • iMac 27-tum (Sent 2012 och senare)
 • iMac Retina 5K, 27-tum (Sent 2013 och senare)
 • Mac Pro (Mitten 2012)
 • Mac Pro (Sent 2013)

Du kan klicka på äpplet i menyn och välja ”Om den här datorn” för att se vilken modell du har och se i listan ovan om din Mac klarar kravet.

Via: iMore

Categories: Mac Feed

Amerikanska Magzter på gång med svenska tidskrifter

Wed, 2015-06-24 19:30

Nu är enligt Dagens Media den amerikanska digitala tidskrift-tjänsten Magzter på gång att ta upp kampen med de motsvarande svenska tjänsterna Readly och Ztory. Scott Verchin, global chef för Magzters innehållsavtal med publicister, ska ha varit och besökt de svenska tidskriftsjättarna för att få till distributaionsavtal.

Vi har tidigare inte haft någon närvaro i Skandinavien. Nu är vi redo att lansera så fort avtalen är påskrivna, säger han.

Magzter för iPhone och iPad är gratis i App Store och tidningar kan antingen köpas styckvis eller läsas genom en prenumerationsmodell. Magzter finns också till Android. Magzter Gold ger dig tillgång till tusentals tidskrifter för 95 kronor per månad och för 49 kronor i månaden finns Magzter Gold Lite som ger dig 5 tidskrifter varje månad.

Läs också: Magzter ger Readly och Ztory en match med över 2000 magasin

Källa: Dagens Media

Categories: Mac Feed

Reklamkampanj från Apple vann Grand Prix i Cannes

Wed, 2015-06-24 13:09

Apple har vunnit en Grand Prix under reklamfestivalen i Cannes för World Gallery som är en del i kampanjen Shot on iPhone. Kampanjen som togs fram i samarbete med TBWA\Media Arts Lab visade upp bilder tagna med mobilen från både professionella fotografer och amatörer.

According to the jury president Juan Carlos Ortiz, creative chairman at DDB Americas, the judges didn’t so much choose ”World Gallery,” it chose them. Praising the Grand Prix winner, Ortiz said: ”It’s not just a great idea, it’s a game changer. It’s really opening a new way of doing things and changing behavior.”

Shot on iPhone utökades senare också med videofilmer.

Via: Apple Insider
Källa: Fast Company

Categories: Mac Feed

Tv.nu för iPhone och iPad får guide till Play-kanaler

Wed, 2015-06-24 12:07

Idag uppdaterades tv.nu för iPhone och iPad med en guide till Play-kanaler. Många oss ser allt mer på just dessa strömmade kanaler så det är trevligt att tv.nu samlar både vanlig och strömmat innehåll i samma app.

Guiden är ännu så länge i betastadiet och de tar tar tacksamt emot förslag och synpunkter. På Min sida i appen kan du även ställa in vilka playtjänster du vill ska finnas med. Längst ner i appen finns nu en ny navigation och dessutom har appen fått en ny ikon.

Tv.nu för iPhone och iPad hämtar du gratis i App Store.

Categories: Mac Feed

Prisjakt lanserar app för Apple Watch

Wed, 2015-06-24 10:06

Det fortsätter att komma svenska appar för Apple Watch trots att den ännu inte släpps här i landet och denna gång är det Prisjakt som lanseras för handleden. Du kan söka via röstsök och kommer åt dina listor och bevakningar.

När du vill kolla närmre på en produkt eller gå till webbutikens sida kan du fortsätta direkt på din iPhone då appen stödjer Handoff.

Prisjakt för iPhone och Apple Watch är gratis i App Store.

Categories: Mac Feed

Instagram får dynamiskt innehåll och platssök

Wed, 2015-06-24 09:38

Instagram uppdaterade igår sin app med nya funktioner i fliken Utforska med en realtidskoll på vad som händer samt en förbättrad sök där du kan söka på namn, hashtagg eller plats.

Den nya fliken Utforska är dock för närvarande bara tillgänglig i USA men den förbättrade sökfunktionen är tillgänglig även här i Sverige.

 • Populära taggar och platser: Dynamiskt uppdaterat innehåll ger dig en realtidskoll på vad som händer i närheten – och världen över.
 • Redigerade samlingar: Utforska ett växlande urval av personer och platser – som extrema atleter eller nationalparker – handplockade av Instagram.
 • Platssökning: Nu när du kan söka efter plats är det lätt att utforska ett exotiskt resmål eller se vad som händer i närheten av dig.
 • Söka per plats: Hitta inlägg som är specifikt taggade med ett platsnamn.
 • Söka bland alla inlägg: Gör en snabbsökning på användarnamn, namn, hashtagg eller plats.

Instagram som också finns för Apple Watch hämtar du gratis i App Store.

Källa: Instagram Blog

Categories: Mac Feed

Lås upp ytterdörren med Verisure för Apple Watch

Wed, 2015-06-24 08:54

Verisure för Apple Watch har funnits sedan början av månaden men har nu uppdaterats så du nu också kan låsa och låsa upp ytterdörren med klockan om du har ett lås från Yale Doorman. Verisure Securitas Direct är det första larmföretaget i Europa som är färdiga med en fullständig integrering av sitt larmsystem och nu lanserat det för Apple Watch.

Med larm-appen för Apple Watch, har du alltid din säkerhet nära till hands, vilket gör det möjligt för dig att interagera ännu mer enkelt och intuitivt än med hjälp av din smartphone. Detta är ett av många steg vi tar för att stärka vårt erbjudande i linje med den senaste teknikutvecklingen och där ökad bekvämlighet gör att vår kund uppskattar systemet ytterligare, säger Michael Petersson från Verisure Securitas Direct

 • Aktivera eller stänga av inbrottslarm.
 • Ta emot meddelanden när någon kommer hem eller låser en ytterdörr till huset.
 • Slå av eller på belysning och elektriska apparater.
 • Få ett meddelande om rök och/eller brandlarm utlöses.
 • Ta emot ett meddelande i händelse av vattenläckage.
 • Kontrollera inomhusklimat via meddelande om ifall att inomhustemperaturen eller luftfuktigheten plötsligt ändras.
 • Låsa eller låsa upp dörrar oberoende av var du befinner dig.

Läst vårt test: Yale Doorman – det digitala låset för ytterdörren

Källa: Verisure Blogg

Categories: Mac Feed

Ingen övergång till DAB-radio i Sverige

Wed, 2015-06-24 08:10

Det blir ingen DAB-radio i Sverige och därmed får vi behålla FM-nätet. Detta meddelas av kulturminister Alice Bah Kuhnke via en debattartikel på SVD.se

Om FM-nätet skulle släckts ner tillförmån för DAB+ så skulle cirka 10 miljoner radioapparater bli odugliga varav många sitter i våra bilar, där de är svårare att ersätta. Till och med vissa äldre DAB-mottagare skulle behöva avyttras.

Efter en lång utredning där en rad remissinstanser har fått säga sitt har man kommit fram till att det är tveksamt om konsumenterna överhuvudtaget skulle vara intresserade att införskaffa nya mottagare. Det skulle i sin tur allvarligt hämma totalförsvarets förmåga att nå ut vid krissituationer och katastrofer.

Vidare är det inte säkert att ett nytt nät skulle få tillräckligt bra täckning – särskilt i ytterskärgårdarna och större sjöar. Det skulle i sin tur påverka sjöfarten mycket negativt.

Övergången skrotas alltså för denna gången men man kommer att fortsätta bevaka hur utvecklingen ter sig i andra länder, närmast Norge som väntas stänga av FM-sändarna under 2017. Särskilt intresserad är man hur de löser de säkerhetspolitiska spörsmålen.

Uppdaterat 10.42: Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio, menar att beslutet är olyckligt ”Det är olyckligt för den svenska radiopubliken att en utbyggnad av ett digitalt marknät skjuts på framtiden.”

Källa: SVD.se

Categories: Mac Feed

Apple har släppt beta 2 av iOS 9, OS X 10.11 och watchOS 2

Wed, 2015-06-24 07:40

Apple släppte igår kväll beta 2 av de kommande versionerna av sina operativsystem iOS 9, OS X 10.11 El Capitan och watchOS 2. En nyhet som inte visats upp tidigare i första betaversionen av iOS 9 är det vid behov på ett intelligent sätt kan avinstallera appar för att göra plats för en uppdatering. Efter uppdateringen installeras apparna tillbaka utan av din data går förlorad. Utvecklare kan logga in och hämta de nya versionerna på developer.apple.com.

Läs också:
Nyheterna i kommande iOS 9
Appar direkt i Apple Watch med watchOS 2
OS X ”El Capitan” fokuserar på prestanda

Categories: Mac Feed

Hitta.se lanserar app för Apple Watch

Tue, 2015-06-23 10:05

Trots att Apple Watch ännu inte lanserats i Sverige dyker allt fler appar upp för den svenska marknaden och nu har Hitta.se släppt en app för klockan. Hitta.se för Apple Watch visar livsstilsinformation baserat på platsen du befinner dig på.

Richard Bergman, Affärsutvecklingschef på Hitta.se.

Vår Apple Watch app visar information från vår omåttligt populära Livsstilskarta, som lanserades på sajten under våren. Baserat på geolocation ser man vilka intressen folk har i området där du befinner dig, medelinkomst, snittbelåning, vilka bilar man äger och hur folk röstar.

Hitta.se för Apple Watch, som är gratis i App Store, finns i appen för Apple Watch om du har installerat Hitta.se på din iPhone.

Källa: Pressmeddelande

Categories: Mac Feed

Apple betalar artister även under gratismånaderna av Apple Music

Mon, 2015-06-22 08:39

Efter att Taylor Swift skrivit ett öppet brev till Apple angående att rättighetsinnehavare, bland annat artister och låtskrivare, inte skulle få någon ersättning under de tre första gratismånaderna av Apple Music har nu företaget ändrat sig.

I did reach out to Taylor today, and talked to her, and let her know that we heard her concerns, and wanted her to know that we were making changes. She was thrilled to hear from us and that we were making the change, and we were grateful for that.

Rättighetsinnehavare kommer nu få ersättning per ström under de tre första månaderna som sedan ändras till en procentsats av intäkterna när användarna börjar betala prenumerationsavgiften.

Läs också: Strömmande musik överallt och hela tiden med Apple Music

Via: AppleInsider

Categories: Mac Feed
AdaptiveThemes